<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8548827\x26blogName\x3dScientist+of+the+Invisible\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://sci-inv.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dnl_NL\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://sci-inv.blogspot.com/\x26vt\x3d-3465688611318208286', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Scientist of the Invisible

Too much ammunition lately, not enough self-control.

Pre-vakantie sprint.

21.6.05
Zo, voor ik morgen op vakantie ga nog een hele stapel cd's gerecenseerd. Het resultaat is al gedeeltelijk te zien op KM, maar er staat nog het een en ander in de wacht voor de eindredactie.

Ook twee grotere stukken van mijn hand zijn nu op het web te vinden: een interview met orgelrockers zZz en een (poging tot, het gaat nog altijd niet geheel naar wens) essay over Paul Schraders Dominion: Prequel to the Excorcist.

Ik? Totaal onbevooroordeeld!

Bij wat surfen over internet vond ik dit:

The bias blind spot is a cognitive bias about not compensating for one's own cognitive biases. The term was created by Emily Pronin with colleagues Daniel Lin and Lee Ross. The bias blind spot is named after the retinal blind spot.

Pronin and her co-authors explained to subjects the better-than-average effect, the halo effect, self-serving bias and many other cognitive biases. According to that better-than-average bias, specifically, people are likely to see themselves as inaccurately "better than average" for possible positive traits and "less than average" for negative traits. When subsequently asked how biased they themselves were, subjects rated themselves as being much less subject to the biases described than the average person.

Interessant onderzoek trouwens, daar op Princeton. Emily Pronin blijkt een collega te zijn van Alexander Todorov, de competente gezichtenman.

Totaal onbevooroordeeld voeg ik hier nog aan toe dat de foto van Pronin een positieve verrassing was.

Rockisme Redux

14.6.05
Je muzikale smaak word bepaald door je genen en je opvoeding. Over hoe belangrijk elk van die twee factoren is kun je lang discussiëren, feit blijft dat je er zelf weinig invloed op hebt. Toch bestaat bij de gemiddelde muziekliefhebber de dwangmatige behoefte uit te leggen waarom zijn smaak beter is dan die van een ander. Zal ook wel in de genen zitten.

Nou heeft een stel Bob Dylan- en Bruce Springsteen-adepten lange tijd de toon aangegeven in die strijd. Dat komt waarschijnlijk omdat de muziek van hun held zo voorspelbaar is, dat ze zelfs na het diepteanalyseren van alle teksten nog tijd over hadden om zich met andere onzinnige dingen bezig te houden.

Maar zoals die dingen gaan, de eens fier heersende klasse zit nu in de hoek waar de klappen vallen. 'Rockisme' is de beschuldiging waarmee deze vijanden van het volk naar de ouwelullengoelag worden gestuurd. Dat zij die het hardst met hun lelieblanke 'popistische' vingertjes wijzen veelal fan zijn van op de keper af ook ontzettend rockistische bands als Pavement, My Bloody Valentine en The Pixies is daarbij eigenlijk onvermijdelijk.

Feit blijft dat het allemaal rechtvaardiging achteraf is van iets waar je nou eenmaal mee opgezadeld zit. Net zoals dat je gewoon op de politicus met het meest competente gezicht stemt en dan post hoc dat gaat rechtvaardigen op basis van zijn goede programma.

Lastig.

13.6.05
Het ergste is niet eens dat Ajax Quincy Owusu Abeyie heeft weggestuurd omdat hij 'te lastig' was. Wat dan meer zegt over het onvermogen van de daar blijkbaar vooral op hun competent gezicht aangestelde trainers dan over de lastigheid van Owusu Abeyie. Nee, het erge is dat ze toen maar Mitea en Boukhari en die Belg die een halve wedstrijd heeft gespeeld hebben gekocht.

Positief is dat nieuwe aankoop Rosenberg ook in de belangstelling stond van Arsenal, een club waarbij de scouting duidelijk wel functioneert (zie ook het goedkoop wegkopen van Van Persie bij Feyenoord.)

Oh, en in de categorie overig sportnieuws: Armstrong gaat ook dit jaar de Tour winnen.

Competent Gezicht



De resultaten van verontrustend onderzoek in de nieuwe Science: proefpersonen mochten 1 seconde naar een foto van twee politici kijken en moesten dan zeggen welke ze het meest competent vonden. Het bleek dat degene met het meest competente gezicht in 70% van de gevallen de verkiezingen ook won. Zie ook het door mij gejatte grafiekje uit het artikel (Science wil dat je veel geld betaalt voor toegang tot de resultaten van dit vooral met gemeenschapsgeld uitgevoerde onderzoek, maar dat is een discussie voor een andere keer.) Een competent gezicht is overigens iets anders dan een knap gezicht. Een grote neus schijnt je bijvoorbeeld uitermate competent te maken, terwijl het babyface van Leonardo DiCaprio wel knap is, maar uitermate incompetent. In het algemeen geldt: hoe kinderlijker het gezicht, hoe incompetenter. Dus heb je een rond hoofd met bolle wangen, een kleine neus en grote ogen, dan kan je die politieke carrière wel op je buik schrijven.

Dit alles sterkt we dan wel weer in mijn mening dat televisie uitermate ongeschikt is voor politiek. Op basis van dit onderzoek zou het debat eigenlijk alleen schriftelijk gevoerd mogen worden, zo dat het op basis van argumenten wordt gevoerd en niet wordt beïnvloed door verouderde hardware in onze hersenen.

Positief is wel dan wel weer dat de kans dat Geert Wilders ooit premier wordt nu wel verwaarloosbaar is. En Dubya stijgt ook weer in mijn achting, hij versloeg immers de politicus met het meest competente gezicht allertijden, John Kerry.

Maar vooral is er nu toch de twijfel: hoe competent is mijn gezicht eigenlijk?

Gene Simmons: 0 - Stiff Upper Lip: 1

11.6.05

In het kader van 'cultuurshock = goedkoop leuke televisie' heeft een tv-producent Gene Simmons losgelaten in een chique Engelse muziekschool. Een leerling blogde erover onder de schitterende titel The Barrel is Duly Scraped (alleen al te lezen wegens het schitterend gebruik van termen als 'a healthy dollop of', 'verbose twaddle' en 'the sorts of oafs'):

Gene Simmons arrived on a beautiful summer’s day to destroy the peace in our homes. He pulled up in a blacked out limousine, and stepped out looking like an S&M model, all black leather and hairspray. “Who’s he?” was the question on everybody’s lips. “Gene Simmons. He’s very famous” came the reply.

Funny that. I would have thought that celebrities only went on reality TV shows when their careers were deader than the proverbial dodo. His tired looking face spoke volumes of his burnt out career and his desperation for some limelight.
(via)

Søde Piger

9.6.05
Voor KindaMuzik ga ik naar Roskilde. Zit ik wat op de mediasectie van de site te bladeren, zie ik ineens dit:

Sharkattack – the bar in the Media Village

Sharkattack is the Caribbean bar in the Media Village. It is festively decorated with loads of colours and eye candy. The bar serves light sandwiches, cakes, muffins and much more all day.

Sharkattack focuses on foreign beer and it is now possible to buy foreign draught beer in the Media Village. There will also be tropical drinks and cute girls in the bar.

Dat is nou nog eens service! Zouden meer concertorganisatoren moeten doen, een 'cute girl'-garantie geven. Vooral in de metal en meer experimentele hoek zou dat winst opleveren.

Ook uit taalkundige nieuwsgierigheid nog even op de Deense versie gekeken. "Cute girls" zijn "søde piger".

God Bestaat Niet



Net de eerste aflevering bekeken van God Bestaat Niet, de nieuwe serie van Muntz en Van de Wint. Ik ben grote fan, maar ondanks de rechtszaak was het erg tam deze keer. Een keurig interview met Dick Swaab, meer was het eigenlijk niet.

Desondanks velen malen leuker en effectiever dan Submission.

Graveltennis

5.6.05
Wie zou dat bedacht hebben? Tennis op gras en hardcourt is al niet de meest flitsende kijksport, dus maken we het maar nog saaier door een stel bakstenen te vermalen tot een lekker schokabsorberend poeder. Briljant idee.

Laat ik er maar een lijstje aan vastplakken, dat scoort altijd goed:
  1. Autoracen
  2. Graveltennis
  3. Volleybal (gaat met stip naar 1 als ze met zo'n doekje het zweet van de grond gaan vegen)
  4. Schaatsen, 5.000 en 10.000 m
  5. Judo

Luie schoenpuntstaarder.

My Bloody Valentine
You Are...My Bloody Valentine.

You tend to be a bit distant and reclusive. You are
a leader as opposed to being a follower. You
are a perfectionist and pay very close
attention to detail. You have the tendency to
be lazy, which sometimes get's in the way of
you achieving whatever it is you may be trying
to perfect. You don't really care about what's
typically looked upon as the norm. You really
don't care about what people think about you at
all, or at least so you try and make it seem.
You care most about just being yourself.


what Creation Records band are you? (complete with text and images)
brought to you by Quizilla

Niet echt een band die me veel zegt eigenlijk, maar dat van dat lui klopt in in ieder geval wel. Zo zit degene die hier naar linkte nog steeds te wachten op dat zZz interview. Komt eraan, Joris, hij is nu echt bijna af, ik heb al 650 woorden.

Met maat 47 is schoenpuntstaren natuurlijk ook wel iets waar je vanzelf goed in wordt.

2005 - The Story So Far

Voor een paar vrienden een cd-r gemaakt met de oogst van 2005 tot nu toe. Kleine moeite om het dan ook even online te plempen. Hierbij dus.
Dit jaar ben ik blijkbaar erg in voor catchy en simpel, want het zijn bijna allemaal meezingers. De enige uitzondering is Corrosion Of Conformity, de enige metalplaat die het tot nu toe haalde.
  1. Sweatmaster - Good Looks, Big Deal
  2. The King Khan & BBQ Show - Fish Fight
  3. Daft Punk - Steam Machine
  4. Snoop Dogg - Drop It Like It's Hot (feat. Pharrell)
  5. Queens Of The Stone Age - "You Got A Killer Scene There, Man..."
  6. LCD Soundsystem - Movement
  7. Death From Above 1979 - You're A Woman, I'm A Machine
  8. Tocotronic - Aber Hier Leben, Nein Danke
  9. Human Alert - Ego Ego
  10. Vic Du Monte's Idiot Prayer - Jolene
  11. Daft Punk - The Brainwasher
  12. Corrosion Of Conformity - Stone Breaker
  13. Death From Above 1979 - Little Girl
  14. The Kills - Love Is A Deserter
  15. zZz - Ecstasy
  16. The Len Price 3 - Lai Ha Lam
  17. Sweatmaster - Maggots
  18. The Kills - The Good Ones
  19. Corrosion Of Conformity - In The Arms Of God
  20. De Jeugd Van Tegenwoordig - Watskeburt
Hier te downloaden als verzameling mp3's.

De Kloof Dicht

2.6.05
Dat was dus geen succes. De rillingen lopen nog over mijn rug als ik terugdenk aan de triomfantelijke tronies waarmee Geert Wilders en Mat Herben in mijn naam victorie kraaiden. Geen referenda meer, alstublieft. Laten we de kloof tussen de politiek en burger met een grote aardverschuiving dichten: we voeren de directe democratie weer in. Niet meer een simplistisch, al te beperkend 'voor' of 'tegen' tegen een voorgekookt besluit, maar volledige zeggenschap.

De volksvertegenwoordiging is met name ingevoerd omdat het practisch onmogelijk was iets groter dan het klassieke Athene via rechtstreekse democratie te besturen. Maar nu hebben we internet, dus dat probleem bestaat niet meer.

Ok, dankzij internet weten we ook dat er nog veel meer idioten op de wereld zijn dan we altijd al dachten. Maar dat is op te lossen: we gooien een drempeltje op. Wil je meebeslissen dan moet je eerst een examen afleggen. Pas als je je Plato, Aristoteles, Montesquieu, Marx, Machiavelli, Rousseau en Voltaire kent, gecombineerd met wat staatsinrichting en vaderlandse geschiedenis mag je meedoen. Het examen mag best pittig zijn, maar moet weinig inzicht vereisen, zodat iedereen met wat doorzettingsvermogen het in principe kan halen. Een beetje zoals het rijexamen.

En mocht je het toch niet kunnen of willen halen, dan mag je nog altijd stemmen voor de regering, want die blijven we via algemeen kiesrecht kiezen. Omdat dat dan een soort presidentsverkiezing wordt, doen we dat wel via een technisch superieure Condorcet methode.

Een andere reden voor een volksvertegenwoordiging is dat we geen tijd hebben om ons met het soep- en aromabesluit of de mijnwet bezig te houden. Dat zou bij rechtstreekse democratie tot een lage opkomst en daar kaping door belangengroepen kunnen leiden. Oplossing: als je lid bent van een politieke partij stem je automatisch met de partij mee, tenzij je handmatig iets anders stemt.

In ieder geval: nie wieder dat Geert en Mat uit mijn naam hun banaliteiten op tv mogen vertolken. Ik geef toe: we zouden ze ook gewoon een weblog kunnen geven.